Uvarte si zanzibarské jedlá podľa nášho šéfuchára

Pravé africké chute môžete vyčariť aj u vás doma. S receptami a podrobným postupom od nášho šéfkuchára to poľahky zvládnete.

Uprostred chladného decembra sme sa vďaka Safari párty s Norou Fedorovou a Satur preniesli na lodi Harmónia na slnečný Zanzibar. A vďaka nášmu šéfkuchárovi Tomášovi Nitrayovi a jeho tímu mohli účastníci ochutnať aj pravé zanzibarské jedlo. Vôňa korenia, škorice ale aj badiánu dotvárali jedinečnú atmosféru celého večera.

Farebné jedlo plné vôní a chutí zaujal aj Dámsky klub, a preto Tomáš navaril 3 z týchto jedál, ktoré si viete urobiť aj doma. Tomáš vás podrobne prevedie prípravou jedla a dozviete sa aj zaujímavosti zo zanzibarskej a tanzánskej kuchyne. Reláciu nájdete v archíve tu: Dámsky klub 10.1.2024

RECEPTY

Koeksisters (fritované vrkoče v sirupe) 

Milovníci sladkého si prídu na svoje. Výrazná vôňa badiádu, škorice, zázvoru a klinčekov poteší chuťové poháriky aj prevonia celý priestor. 
Cesto je podobné ako poznáme z našej kuchyne, preto si ho ľahko pripravíte aj doma. Podrobný postup na zapletanie vrkôčikov aj prípravu celého jedla uvidíte v relácii.
Recept nájdete vo videozázname od 1:50 min.

Ingrediencie: 
Cesto
Muka 250g
Prášok do pečiva 1čl
Soľ 1/2čl
Maslo 1pl
Mlieko 100ml
Vajcia 1ks
Olej na vysmážanie 

Sirup 
Cukor 500g
Voda 500ml
Škorica 1ks
Zázvor 20f
Klinčeky 3ks
Badián 2ks
Citrón 1ks

Kuracie stehná Piri Piri

Toto jedlo patrilo na Safari párty medzi najobľúbenejšie. Rovnako v RTVS zmizlo po ukončení relácie ako prvé. Príprava nie je náročná, navyše, pripravíte si jednu zmes, ktorú použijete na mäso a urobíte z nej aj omáčku. Mäso upečte v rúre alebo ho ugrilujte. Ak máte radi pikantné, určite tento recept vyskúšajte.
V zázname nájdete Tomášov vstup k tomuto receptu od 42:45 min. 

Ingrediencie: 
Kuracie stehná 4ks
Čili papričky 3 druhy podľa chuti 
Červená paprika bell
Cibuľa 1ks
Cesnak 4 strúčiky 
Citrón 1ks
Hnedy cukor 30g
Med 1pl
Sušené oregano 1 čl
Udena paprika 2čl
Olivový olej 5pl
Soľ 
Korenie

Mchuzi wa Samaki  / Tanzánske rybie karí

Ak máte radi kombináciu karí korenia a kokosového mlieka, toto jedlo si zamilujete. Vďaka paradajkám jedlo získa svoju špecifickú chuť. Losos sa do omáčky pomaly vkladá a priam natiahne do seba všetky intenzívne chute. Lososa môžete vymeniť za kuracie mäso. Jednoduchý a rýchly recept, ktorý sme si zamilovali.
V zázname nájdete postup k tomuto receptu od  1:23:05 hod.

Ingrediencie:
Losos 400g
Cibula 1ks
Cesnak 2 strúčiky
Karí 2pl
Čili vločky 1čl 
Kurkuma 1čl 
Koriander ml 1/2čl 
Zázvor 1pl
Cesnak 3 strúčiky 
Lúpane paradajky 300g
Kokosove mlieko 400ml
Tamarinova pasta 1pl 
Čerstvý koriander 
Sezam 

Veríme, že sme vás inšpirovali a naladili na exotické chute. Dobrú chuť!